Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня
Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня / БГНЕС, архив
Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня
91403
Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня
  • Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня

Психично болен мъж отново вилня в София, стреляйки многократно с въздушно оръжие и ранявайки един човек. Въоръжен със самурайски меч, въздушен пистолет и два ножа, 37-годишният Лъчезар Найденов се барикадира снощи в къщата си в кв. "Горна баня".

След четиричасова обсада мъжът бе арестуван от полицията. Сега предстои той да бъде настанен за лечение в специализирано заведение, информира МВР.

Мъж с въздушна пушка се барикадира в дома си в Горна баня

Сигналът за стрелбата е получен в полицията около 18.30 ч. снощи. Психично болният Лъчезар Найденов имал свада със съседи, стрелял с въздушно оръжие, при което ранил леко в бузата един от тях, изгонил баща си от къщата и се заключил.

На мястото бяха изпратени екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ". Пристига и спецотрядът "Кобра" на Столичната полиция. Широк периметър от къщата беше отцепен, а живущите бяха отклонявани през странични преки.

След първоначалния опит да бъде усмирен, Найденов отново станал агресивен. Качил се на покрива на къщата и започнал да вика несвързано, като продължил да стреля. След 4-часова обсада мъжът беше заловен.

Директорът на СДВP старши комисар Младен Маринов каза, че мъжът е буйствал при ареста си. "Човекът е психично болен, вероятно не си е взимал медикаментите и е настъпила тази криза. Когато такива хора не си взимат хапчетата, се проявява другата им самоличност. Беше въоръжен със самурайски меч, с въздушен пистолет, два ножа имаше в него", поясни комисар Маринов.

Настаняват в лечебно заведение агресора от Горна Баня
netinfo

Преди около две години Лъчезар Найденов отново държа на крак органите на реда в продължение на цяла нощ, след като откри огън с въздушен пистолет от покрива на дома си. Тогава стана ясно, че мъжът от повече от 15 години е шизофреник, но от 2010 г. е спрял да посещава задължителните периодични прегледи и междувременно болестта му се е изострила. Още тогава случаят тогава повдигна много въпроси - за липсата на механизъм за следене на психично болните у нас и за улеснения достъп до оръжие.

Старши комисар Младен Маринов коментира, че този път акцията е приключила успешно, за разлика от предишния, когато Найденов скочи от покрива и се нарани. Той напомни също, че въздушна пушка може да бъде закупена свободно от всеки гражданин, който изглежда нормално. А, по думите му, през повечето време Лъчезар Найденов изглеждал именно така.  

Сагата приключи без пострадали полицаи и други граждани. Лъчезар Найденов е отведен в психодиспансер, но само временно. След това отново ще бъде на свобода.